قاعدگی نا منظم چیست؟
این سوال بسیاری از زنان در سنین مختلف است. قاعدگی نامنظم به تغییرات غیرعادی در دورههای قاعدگی اشاره دارد که ممکن است به شکل طولانیتر یا کوتاهتر شدن فاصله بین دورهها، افزایش یا کاهش خونریزی، و یا ناپایداری در الگوی قاعدگی بروز کند.
به طور اصولی و دقیق، چرخه پریود در بدن زنان هر ۲۸ روز است. به این معنی که از اولین روز شروع قاعدگی و خونریزی تا اولین روز شروع قاعدگی و خونریزی بعدی باید ۲۸ روز زمان بگذرد. البته در بعضی زنان این چرخه ممکن است کمی طولانیتر یا کوتاهتر شود.
اما اگر این فاصله کمتر از ۲۱ روز یا بیشتر از ۳۵ روز باشد، پریود نامنظم محسوب میشود. البته درصورت یکبار اتفاق افتادن این تغییر زمانی، میتوان مشکل را به عواملی مانند تغییر آب و هوای ناشی از سفر یا بیماری و ضعف مربوط دانست.
اما با تکرار این تغییرات و البته ثابت نبودن فواصل باید نسبت به مشکل پیش آمده جدی بود و عوامل آن را بررسی کرد. نکته دیگر اینکه در دختران نوجوان که بهتازگی پریود میشوند نامنظم بودن پریود طبیعی است. معمولا برای تنظیم بدن با این تغییرات سن بلوغ و ایجاد نظم در پروسه پریود به دو سال زمان نیاز است. همچنین زنان درآستانه یائسگی نیز به دلیل مواجهه با تغییرات هورمونی مختص این سن، طبیعتا با پریود نامنظم روبرو میشوند.
علائم قاعدگی نا منظم چیست؟
این علائم میتوانند شامل تغییرات در مدت زمان خونریزی، مقدار خونریزی، و یا فاصله بین دورههای قاعدگی باشند که در ادامه به بررسی هر یک از این علائم خواهیم پرداخت:
علائم قاعدگی نامنظم متنوع بوده و ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برخی از علائم شایع عبارتند از:
• تغییرات در مدت زمان قاعدگی: برخی از زنان ممکن است دورههای قاعدگی بسیار کوتاهتر یا طولانیتر از معمول را تجربه کنند.
• تغییرات در مقدار خونریزی: خونریزی شدید یا سبکتر از حد معمول نیز یکی از علائم رایج است.
• فاصله بین دورههای قاعدگی: فاصله زمانی بین دو دوره قاعدگی ممکن است بسیار کوتاهتر یا طولانیتر شود.
• درد و ناراحتی: درد شدید و ناراحتی قبل، حین یا بعد از قاعدگی نیز میتواند نشانهای از قاعدگی نامنظم باشد.
علائم دیگر میتواند شامل تغییرات در خلق و خو، خستگی، و مشکلات گوارشی باشد. اگر هر یک از این علائم را تجربه میکنید، مشورت با یک پزشک یا متخصص زنان میتواند کمک کننده باشد تا علل ممکن را شناسایی کرده و راههای درمان مناسب را بررسی کنید.
دلایل قاعدگی نا منظم
چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود؟ برای نامنظم شدن پریود دلایل متنوعی وجود دارد. تولید و تغییرات هورمونی از شایعترین دلایل است. استروژن و پروژسترون دو هورمونی هستند که روی تغییرات پریود اثر میگذارند و نظم پریود را تحتکنترل دارند.
با توجه به تاثیر و کنترل این ۲ هورمون بر چرخه پریود، رویدادهایی مانند بلوغ، یائسگی، بارداری، زایمان و شیردهی ممکن است تعادل این هورمونها و چرخه پریود را بههم بریزند. به طور مثال در طول بارداری و حتی در بیشتر زنان، در طی دوران شیردهی، پریود متوقف میشود.
تغییراتی بهجز تغییرات هورمونی نیز میتوانند باعث بروز پریود نامنظم شوند که عبارت اند از:
استرس: استرس زیاد میتواند تعادل هورمونی بدن را مختل کند.
تغییرات وزنی: افزایش یا کاهش شدید وزن میتواند بر قاعدگی تاثیر بگذارد.
داروها: برخی داروها میتوانند تعادل هورمونی را تغییر دهند و به بیماریها: بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماریهای قلبی و یا مشکلات کبدی نیز میتوانند در الگوی قاعدگی کاهش وزن شدید
پکیج تقویت قوای جنسی اکسیر طلا
3,850,000 تومان
روغن حیوانی ایلیا
281,000 تومان–561,000 تومان
معجون ستاره پاک (4 عددی)
374,000 تومان
شربت مفرح ایلیا (4 عددی)
374,000 تومان
ژل رویال زنبور عسل
510,000 تومان–1,020,000 تومان
شامپو رزانا
126,000 تومان
چه زمانی قاعدگی نا منظم خطرناک میشود؟
قاعدگی نامنظم میتواند نشانهای از مشکلات جدیتری در سلامت زنان باشد. اگر شما دچار یکی از شرایط زیر هستید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
خونریزی بسیار شدید: اگر نیاز به تعویض مکرر نوار بهداشتی یا تامپون دارید یا خونریزی شما بیش از یک هفته طول میکشد.
فاصله طولانی بین دورهها: اگر بیش از ۳ ماه بدون قاعدگی هستید و باردار نیستید.
درد شدید: درد غیرقابل تحمل در ناحیه شکم یا لگن.
خونریزی بین دورهها: خونریزی یا لکه بینی در فاصله بین دورههای قاعدگی.
این شرایط میتوانند نشاندهنده وجود مشکلاتی مانند فیبروئیدها، اندومتریوز، اختلالات تیروئیدی، یا حتی سرطان باشند. تشخیص و درمان زودهنگام میتواند از عوارض جدیتر جلوگیری کند.
درمان قاعدگی نامنظم چیست؟
درمان قاعدگی نامنظم وابسته به علت وقوع آن است و برای درمان آن باید از یافتن علت و رفع آن شروع کنیم. مثلا اگر اگر این اختلال در سالهای اول بلوغ و نزدیک به زمان یائسگی رخ دهد، معمولاً به درمان خاصی نیاز نیست.
اگر داشتن مشکلات در عملکرد غده تیروئید و سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث ایجاد بی نظمی قاعدگی شده است، بازگرداندن تعادل هورمونی به رفع این مشکل کمک می کند. بسته به علت اصلی اختلال در نظم قاعدگی، درمانهای دارویی، هورمون درمانی یا جراحی به رفع این مشکل کمک میکند.
درمان قاعدگی نامنظم با رازیانه
رازیانه یک گیاه دارویی است که در طب سنتی ایران جایگاه ویژهای دارد. برخی از خواص رازیانه برای درمان قاعدگی نامنظم عبارتند از:
تنظیم هورمونها: رازیانه به تعادل هورمونی کمک میکند که میتواند به تنظیم قاعدگی کمک کند.
کاهش درد: این گیاه خاصیت ضد التهابی دارد و میتواند درد و ناراحتی قاعدگی را کاهش دهد.
آنتیاکسیدان: رازیانه دارای آنتیاکسیدانهای قوی است که به سلامت عمومی بدن کمک میکند.
برای استفاده از رازیانه، میتوانید از دمنوش یا عرق رازیانه استفاده کنید. روزانه یک یا دو فنجان دمنوش رازیانه میتواند به بهبود علائم قاعدگی نامنظم کمک کند.
پیشنهاد برای مطالمه:
علت پریود نامنظم دختر مجرد
معمولا در دختران مجرد بیشتر اختلالات هورمونی هست چون هنوز سیستم بدنی شان مانند یک خانم بالغ نشده است و آن هورمون ها به سطح کافی نرسیده است، ممکن است پریودا نامنظم باشد، معمولا ما در سال اول کاری با دختران مجرد نداریم، مثلا سیزده یا چهارده سالگی تا انشاالله یکی دو سال از زمان پریودشان گذشت روی روال معمولی می افتند، اما اگر بعد یکی دو سال هنوز نامنظم بودن را داشته باشند احتیا به درمان پیدا می کنند .
قاعدگی نامنظم در دختران نوجوان معمولاً در سالهای اولیه پس از شروع قاعدگی شایع است. دلایل این امر میتواند شامل تغییرات هورمونی طبیعی بدن، استرسهای مرتبط با تحصیل و تغییرات زندگی، و یا عدم تغذیه مناسب باشد.
برخی از راههای کمک به تنظیم قاعدگی در دختران شامل:
تغذیه سالم: مصرف غذاهای مغذی و متنوع میتواند به تعادل هورمونی کمک کند.
مدیریت استرس: فعالیتهای آرامبخش مانند یوگا، مدیتیشن و ورزش میتواند استرس را کاهش دهد.
مراقبتهای پزشکی: در صورت ادامه مشکلات، مشورت با یک پزشک متخصص زنان ضروری است.
آیا پریود نامنظم باعث نازایی میشود؟
سوالی که برای افراد پیش میاد این است که قاعدگی نامنظم چه خطراتی را به دنبال دارد و آیا پریود نامنظم باعث نازایی میشود؟! در پاسخ باید بگوییم قاعدگی نامنظم نهتنها سلامتی جسمانی افراد را بهخطر انداخته و سبب بروز بیماریهایی میشود؛ بلکه موجب مشکلاتی در بارداری و ایجاد ناباروری میشود؛ بنابراین باید به سرعت درمان شود.
درمان خانگی پریود نامنظم
بهترین راه پیشگیری از پریود نامنظم دوری از استرس و اضطراب، حفظ آرامش و درپیش گرفتن روشهای خانگی مدیتیشن است. درمان پریود نامنظم دختران با انجام منظم و روزانه ورزشهای سبک بهراحتی بهنتیجه میرسد. ضمن اینکه سبک جدید زندگی را در آنها پایهریزی میکند. استفاده از برخی داروهای سنتی نیز در درمان پریود نامنظم توصیه میشود. این داروها عبارتند از:
کوهوش سیاه
پنجانگشت
ریشه شیرینبیان
زردچوبه
روشهای استفاده از این گیاهان را میتوان از متخصصین طب سنتی پیگیری کرد. معمولا دمکرده این گیاهان در دوزهای و دفعات مشخص تجویز میشود. اصلاح سبک تغذیه نیز تاثیر خوبی بر درمان پریود نامنظم دارد. بهرهبردن از خواب و استراحت کافی و کم گرفتن از آرامبخشهای گیاهی مانند بیدمشک و بهارنارنج نیز کمک خوبی به بهبود این مشکل میکند.
- سوالات متداول 8 نکته که باید درباره قاعدگی نامنظم بدانید
چه عواملی باعث قاعدگی نامنظم میشوند؟
عوامل متعددی میتوانند باعث قاعدگی نامنظم شوند، از جمله تغییرات هورمونی، استرس، کاهش یا افزایش وزن ناگهانی، ورزش بیش از حد، اختلالات تیروئیدی، سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، و برخی از بیماریها یا شرایط پزشکی.
سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) چیست و چگونه باعث قاعدگی نامنظم میشود؟
PCOS یک اختلال هورمونی است که باعث تشکیل کیستهای کوچک در تخمدانها و تولید بیش از حد هورمونهای مردانه (آندروژنها) میشود. این وضعیت میتواند باعث تخمکگذاری نامنظم یا عدم تخمکگذاری و در نتیجه قاعدگی نامنظم شود.
روغن حیوانی ایلیا
281,000 تومان–561,000 تومان
حب شفا ایلیا
75,000 تومان
شربت مفرح ایلیا (4 عددی)
374,000 تومان
قطره لوتوس
165,000 تومان
روغن مالشی اکسیر مسخن
250,000 تومان
معجون خرنوب کیمیا
935,000 تومان