جمعه 16 شهریور 1403

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ارسال اکسپرس

ارسال محصولات طی 3 روز کاری

فروش عمده محصولات گیاهی

خرید عمده محصولات با قیمت مناسب از ایلیا

پکیج های درمانی

پک درمانی برای هر مشکلی

رزرو نوبت مشاوره

وقت مشاوره با جناب غفاری

کبد چرب چیست و بررسی علائم و علت های آن

در پاسخ به سوال کبد چرب چیست باید بگوییم بیماری‌های کبد انواع متعددی داشته و هرکدام به‌نوعی به این اندام حیاتی آسیب وارد می‌کنند. کبد چرب یکی از شایع‌ترین بیماری های کبد چرب است که به دلیل تجمع چربی در آن ایجاد می‌شود. کبد چرب که با نام "استئاتوز کبدی" نیز شناخته می‌شود.
فهرست مطالب

کبد چرب چیست

بیماری‌های کبد انواع متعددی داشته و هرکدام به‌نوعی به این اندام حیاتی آسیب وارد می‌کنند. کبد چرب یکی از شایع‌ترین بیماری های کبد چرب است که به دلیل تجمع چربی در آن ایجاد می‌شود. کبد چرب که با نام “استئاتوز کبدی” نیز شناخته می‌شود، زمانی اتفاق میفتد که چربی در کبد تجمع پیدا کند.

وجود مقدار کمی چربی در این اندام طبیعی است. اما تجمع بیش از حد آن می‌تواند به یک مشکل اساسی تبدیل شود. اگر بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد شما چربی است احتمالا به این بیماری مبتلا هستید. کبد دومین ارگان بزرگ بدن است. این عضو، به فرآوری مواد غذایی کمک می‌کند و مواد مضر خون را فیلتر می‌کند. گاهی این بیماری را بیماری خاموش کبدی می‌نامند، به این دلیل که می‌تواند بدون ایجاد علائم رخ دهد. در این مقاله به بررسی علائم کبد چرب، علت‌های اصلی این بیماری و راه‌های پیشگیری از آن می‌پردازیم

کبد چرب چیست 02 | گیاهان دارویی ایلیا

انواع کبد چرب چیست

بیماری کبد چرب به دو نوع تقسیم می‌شود: کبد چرب غیرالکلی و کبد چرب الکلی. در نوع الکلی، مصرف زیاد الکل عامل اصلی تجمع چربی در کبد است، در حالی که در نوع غیرالکلی، دلایل دیگری مانند اضافه وزن، دیابت، مصرف داروهای خاص و تغذیه نادرست نقش دارند. کبد چرب غیرالکلی به ویژه در کشورهای در حال توسعه و همچنین در ایران شیوع بیشتری دارد.

انواع گریدهای بیماری کبد چرب چیست

این بیماری دارای ۴ مرحله است که از گرید ۱ تا ۴ طبقه‌بندی می‌شوند و می‌تواند طی ۴ مرحله پیشرفت کند:

کبد چرب گرید ۱ (کبد چرب ساده): در کبد چرب گرید ۱ چربی اضافی در کبد تجمع پیدا می‌کند. اگر بیماری از گرید ۱ پیشرفت نکند، تقریبا بی‌ضرر است.
کبد چرب گرید ۲ (استئو هپاتیت): کبد چرب گرید ۲ علاوه بر چربی اضافی، التهاب نیز در کبد وجود دارد.
کبد چرب گرید ۳ (فیبروز کبدی): التهاب در کبد باعث ایجاد زخم شده است. التهاب مداوم باعث ایجاد اسکار در کبد می‌شود. اما کبد هنوز می‌تواند عملکرد طبیعی داشته باشد.
کبد چرب گرید ۴ (سیروز کبدی): زخم کبد به طور گسترده‌ای گسترش یافته است. سیروز یک بیماری بالقوه تهدیدکننده زندگی است که می‌تواند باعث نارسایی کبدی شود و معمولا غیرقابل برگشت است. به همین دلیل بسیار مهم است که از پیشرفت آن جلوگیری کنید.

بررسی علائم کبد چرب چیست

در مراحل اولیه، کبد چرب معمولاً بدون علامت است، به همین دلیل بسیاری از افراد از داشتن این بیماری آگاه نیستند. اما با پیشرفت بیماری، علائم و نشانه‌های آن می‌تواند ظاهر شود. این علائم ممکن است از خفیف تا شدید متغیر باشد و بسته به نوع و شدت بیماری، متفاوت باشد.

1- خستگی و ضعف

یکی از اولین و شایع‌ترین علائم کبد چرب چیست؟ احساس خستگی و ضعف عمومی است. دلیل این علامت دقیقاً مشخص نیست، اما ممکن است به دلیل کاهش توانایی کبد در پردازش مواد مغذی و انرژی باشد. عملکرد ناقص کبد ممکن است باعث کاهش انرژی عمومی بدن شود.

2- تورم در ناحیه شکم

آسیت یا تجمع مایع در حفره شکم ممکن است در موارد پیشرفته بیماری کبد چرب دیده شود. این علامت معمولاً با نارسایی شدید کبدی همراه است و نیاز به مداخله پزشکی فوری دارد.

کبد چرب چیست

3- کاهش وزن نا خواسته

کاهش وزن ناخواسته یکی دیگر از علائم پیشرفته‌تر کبد چرب است. در مراحل اولیه ممکن است اضافه وزن و چاقی مشکل باشد، اما در مراحل پیشرفته، کاهش وزن به دلیل از دست دادن اشتها و کاهش جذب مواد مغذی ممکن است رخ دهد. کبد چرب چیست کبد چرب چیست کبد چرب چیست

4- زردی

زمانی که بیماری به مرحله سیروز کبدی یا گرید ۴ می‌رسد، ممکن است رنگ پوست یا سفیدی چشم به سمت زردی برود. در اثر تجزیه گلبول‌های قرمز در کبد بیلی‌روبین ایجاد می‌شود. بیلی‌روبین رنگ‌دانه زردرنگ بوده و افزایش آن در بدن باعث زردی می‌شود. اختلال در عملکرد کبد باعث افزایش این ماده در بدن شده و پوست زرد می‌شود.

5- ورم پاها

یکی دیگر از پاسخ هایی که به سوال علائم کبد چرب چیست می توان بدهیم این است که این بیماری در مرحله سیروز کبدی ممکن است تورم در پاها و دست‌ها را ایجاد کند. در گرید ۱ تا ۳ معمولا چنین عارضه‌ای دیده نمی‌شود. معمولا این عارضه با تجمع مایع در شکم، حالت تهوع و کاهش وزن همراه است.

کبد چرب چیست 04 | گیاهان دارویی ایلیا

6- آکنه و جوش صورت

نشانه های کبد چرب و جوش صورت چندان مرتبط نیستند و این بیماری به طور مستقیم در ایجاد جوش صورت تاثیری ندارد و تنها نشانه‌ای که ممکن است در چهره ایجاد کند، زردی پوست است. 

اما این نکته را باید در نظر داشته باشید که خوردن غذاهای چرب مانند فست‌فود یا مصرف زیاد الکل می‌توانند باعث جوش زدن شوند. پس اگر صورت شما مدام جوش می‌زند، احتمال دارد، علت آن رژیم غذایی ناسالم باشد. این رژیم غذایی ناسالم روی کبد هم تاثیرات منفی دارد.

7- خارش پوست

عوامل و بیماری‌های متعددی باعث خارش پوست می‌شوند. گاهی ممکن است افرادی که بیماری کبد چرب دارند، این عارضه را تجربه کنند. خارش پوست به‌ویژه در مرحله سیروز کبدی ایجاد می‌شود. معمولا گرید ۱ و ۲ چنین علامتی ندارند.

8- ادرار تیره رنگ

در پاسخ به سوال علائم کبد چرب چیست باید بگوییم ادرار تیره می‌تواند نشانه افزایش بیلی‌روبین در خون باشد، که معمولاً همراه با زردی دیده می‌شود. این علامت نشان‌دهنده اختلالات شدیدتر کبدی است و نیاز به بررسی فوری پزشکی دارد.

9- کبودی آسان

کبد نقش مهمی در تولید پروتئین‌های مرتبط با انعقاد خون دارد. در صورت وجود کبد چرب پیشرفته، توانایی کبد برای تولید این پروتئین‌ها کاهش می‌یابد که منجر به کبودی آسان و خونریزی‌های غیرعادی می‌شود.

کبد چرب چیست 05 | گیاهان دارویی ایلیا

علت ایجاد کبد چرب چیست؟

اگر بخواهیم بگوییم شایع‌ترین علت بروز این بیماری کبد چرب چیست باید بگوییم اعتیاد به الکل. اما درمورد افرادی که الکلی نیستندمی‌توان گفت معمولا کبد چرب و سیروز کبدی هر دو به موارد زیر مرتبط هستند و برای جلوگیری از این بیماری باید موارد زیر را کنترل کرد؛

چاقی: اگر شاخص توده بدنی (BMI) شما بین ۲۵ تا ۳۰ است، دچار اضافه‌وزن هستید و اگر بالای ۳۰ است، چاق محسوب می‌شوید. سعی کنید با رژیم غذایی سالم و ورزش روزانه وزن خود را پایین بیاورید. کاهش وزن در پیشگیری از کبد چرب تاثیر بسیار زیادی دارد.

چربی اضافی شکم: طبق تحقیقات انجام شده افرادی که چربی اضافی در اطراف شکم و پهلو دارند، بیشتر از دیگر افراد چاق در خطر ابتلا به کبد چرب هستند و این مشکل می‌تواند دلیل کبد چرب باشد. 

دیابت نوع 2: ابتلا به دیابت نوع ۲ معمولا ژنتیکی بوده و گاهی چاقی هم در ابتلا به آن تاثیر دارد. این بیماری می‌تواند علت کبد چرب و از ریسک فاکتورهای این عارضه باشد.

مصرف الکل: مصرف بیش از حد الکل باعث ابتلا به کبد چرب الکلی می‌شود. افرادی که اعتیاد به مشروبات الکلی دارند، در معرض خطر ابتلا به کبد چرب و نارسایی کبد هستند. کبد بیشتر الکل را تجزیه کرده و از بدن خارج می‌کند. اما فرآیند تجزیه باعث تولید مواد مضر می‌شود. این مواد به سلول‌های کبد آسیب رسانده و باعث التهاب این اندام می‌شود. این بیماری در نهایت می‌تواند به هپاتیت الکلی و سیروز تبدیل شود.

کلسترول بالا: کلسترول بالا یکی از بیماری‌های شایع به‌ویژه در مناطق پیشرفته است. زمانی که مقدار این چربی در خون افزایش پیدا می‌کند، در دیواره‌های رگ‌های خونی جمع شده و باعث تشکیل پلاک می‌شود. این پلاک‌ها به مرور زمان بزرگ شده و مسیر جریان خون را مسدود می‌کنند.

سندروم متابولیک: سندروم متابولیک بسیار شایع بوده و در ایالات متحده آمریکا حدود ۴۰٪ از افراد بالای ۵۰ سال به آن مبتلا هستند. این بیماری با چاقی رابطه مستقیم داشته و احتمال ابتلا به بیماری‌های کبد چرب غیرالکلی، دیابت، حمله قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. این عارضه می‌تواند علت کبد چرب باشد.

عدم تحرک کافی: یکی از دلایل افزایش ابتلا به کبد چرب عدم تحرک کافی است. نشستن طولانی و انجام ندادن ورزش روزانه باعث ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله کبد چرب غیرالکلی می‌شود. تحقیقاتی در سال ۲۰۱۵ نشان داد که ابتلا به کبد چرب در میان افرادی که مدت زمان طولانی نشسته و فعالیت بدنی بسیار کمی دارند، بیشتر است.

کبد چرب چیست؟

کبد چرب به تجمع غیرطبیعی چربی‌ها در سلول‌های کبدی گفته می‌شود. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که بیش از 5 تا 10 درصد وزن کبد از چربی تشکیل شده باشد.

علت اصلی کبد چرب می‌تواند تغذیه نامناسب، مصرف زیاد الکل، چاقی، دیابت نوع 2، و مقاومت به انسولین باشد. همچنین عوامل ژنتیکی نیز می‌توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند.

شایع‌ترین علت بروز این بیماری اعتیاد به الکل است. اما درمورد افرادی که الکلی نیستندمی‌توان گفت معمولا کبد چرب و سیروز کبدی هر دو به موارد زیر مرتبط هستند و برای جلوگیری از این بیماری باید موارد زیر را کنترل کرد؛

نظرات کاربران

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

مجله گیاهان دارویی ایلیا

 7 راهکار علمی برای تقویت رحم و تخمدان: از مواد غذایی تا طب سنتی

درمان کم خونی در بانوان- درمان کم خونی شدید در بانوان

راهکار های درمان کم خونی شدید در بانوان + دوران پریود و بارداری

زخم معده چیست؟

درمان خانگی سنگ کلیه با 12 ماده خوراکی

با گیاهان دارویی ایلیا همراه باشید